Your browser is out of date!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Try Firefox or Chrome!

Bodegraven

Wonen aan de poort tot het Groene Hart

image

De Oude Rijn vormde zo’n 2000 jaar geleden de noordgrens van het Romeinse Rijk. Tegenwoordig is de Oude Rijn ”de Poort” naar de natuurgebieden rond de Nieuwkoopse Plassen en de Reeuwijkse Plassen. Niet alleen op recreatief gebied, maar ook zakelijk heeft Bodegraven – mede dankzij de unieke ligging centraal tussen Amsterdam Rotterdam Den Haag en Utrecht – veel te bieden.

Bodegraven, van Romeinse nederzetting tot zakenstad van Nederland

Zoals eerder is gezegd vormde de Oude Rijn lang geleden de noordgrens van het Romeinse Rijk. Dit resulteerde in militaire en handelsactiviteiten op de zuidoever van het water met de daarbij behorende kampementen, havens, een weg en de op regelmatige afstand van elkaar gelegen grensforten de zogenaamde Castella.

Ook de plaats waar Bodegraven ligt is in de Romeinse tijd bewoond geweest. Tijdens graafwerkzaamheden aan de Oud Bodegraafseweg en de Van Tolstraat zijn hiervoor de aanwijzingen gevonden. Later vormde de Oude Rijn de transportroute voor al het vervoer van handelswaren over het water waardoor de plaats Bodegraven een belangrijk knooppunt voor transport werd. Dat Bodegraven zich vervolgens in de loop der jaren heeft ontwikkeld tot een plaats met een goed ondernemersklimaat is dus niet echt verwonderlijk. Mede dankzij de centrale ligging temidden van grote steden en de uitstekende bereikbaarheid (ligging aan een spoorlijn en op een knooppunt van wegen) heeft Bodegraven van oudsher een bloeiend en gevarieerd bedrijfsleven.

Bodegraven, een gezellig dorp met een kloppend hart

Bodegraven, een gezellig dorp met ongeveer 20.000 inwoners, heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een plaats met een rustig, sfeervol en ruimtelijk opgezette woonplaats met veel groen en water. De doorsnijding van het centrum door de Oude Rijn met de oude sluis als middelpunt heeft voor ervoor gezorgd dat zich aan weerszijden van het water de oude kern heeft gevormd waar vervolgens het winkelhart van Bodegraven deels bezit van heeft genomen. Bodegraven kent een goede mix van voorzieningen. De ongeveer 200 in de detailhandel actieve ondernemers bieden een grote variŽteit aan winkels en sfeervolle horecagelegenheden. Naast dit actieve winkelbestand is Bodegraven voorzien van diverse scholen, recreatieve voorzieningen een cultureel centrum, bibliotheek, subtropisch zwembad en tal van verenigingen. Kortom een uitstekende plaats om te wonen.

Bodegraven, recreatief midden in het Groene Hart

De combinatie van een groene omgeving en een landelijke sfeer met de ligging midden in de randstad geven aan Bodegraven een bijzondere uitstraling. Het fort Wierickeschans, de Tolbrug van Nieuwerbrug, de molen, de kerken en kloostertuinen alsmede het kaasmuseum zijn slechts enkele van de in Bodegraven aanwezige bezienswaardigheden. Dat Bodegraven in één van de meest waardevolle veenweidelandschappen is gelegen, ontdekt u als u te voet, per kano of op de fiets de polders rond Bodegraven gaat verkennen.

De prachtige natuur ontdekt u al vanaf de rand van de bebouwde kom en biedt de Reeuwijkse Plassen en de Nieuwkoopse Plassen op 15 fietsminuten. De diverse wandelroutes en fietstochten door de Wiericke en langs het riviertje de Meije met polderflora, weidevogels, watertochten en mooie historische boerderijen zijn een echte aanrader.